Een berichtje van mij, aan het einde van een turbulent jaar. Helaas heb ik deze week, voor de tweede keer dit jaar, mijn praktijk weer moeten sluiten. Heel jammer, omdat ik juist nú de noodzaak van ondersteuning, uitwisseling en ontspanning ervaar. Zoals het er op dit moment voorstaat, val ik als alternatief therapeut onder de “algemene” contactberoepen. En niet onder de “uitgezonderde” contactberoepen; hieronder vallen alleen de reguliere beroepen. Vanuit mijn beroepsvereniging de VNRT en de overkoepelende organisatie RBCZ wordt nog wel bekeken of er, eerder dan 19 januari, een versoepeling voor ons kan komen. Uiteraard laat ik het weten wanneer dit zo mocht zijn.

Voor ons allemaal is dit een intensief jaar geweest. Met vele uitdagingen. Toch heb ik, ondanks alles, vanaf het begin een sterk gevoel van vertrouwen ervaren. Dat het, hoe dan ook, goed komt. Ook ik persoonlijk heb hierin mijn weg moeten en mogen vinden. Onzekerheid, verwarring, twijfels en verantwoordelijkheid; allerlei gevoelens kwamen naar boven. Ik merkte dat ik uitgedaagd werd om mijn eigen waarheid te onderzoeken. Zoveel, soms tegenstrijdige, informatie. Een oneindige stroom aan informatie van buitenaf; alarmerende cijfers, waarschuwingen, regels, beperkingen. Met veel impact op mijn werk in de praktijk en in mijn privéleven. Hoe ga ik om met de regels en voorschriften? En hoe voelt dat voor mij? Kan en wil ik op deze manier nog wel werken? Wat zijn de risico’s bij het werken vanuit huis voor mij en mijn eigen gezin? En hieruit voortvloeiend voor de contacten met mijn ouders en schoonouders (die tot de risicogroep behoren)? Cliënten die zich onzeker voelden of bang waren om te komen. Cliënten die de voorschriften juist teveel vonden en dit als stressvol ervaarden. En een reactie die me persoonlijk erg heeft geraakt. Ook deze reactie kan ik nu zien in het licht van de situatie. Iedereen reageert anders.

Veel om over na te denken en te verwerken. Ik heb tijd nodig gehad om hierin mijn weg te vinden. Langzaam groeide bij mij het vertrouwen en de kracht weer. Door niet steeds de berichtgeving en de informatie van buitenaf op te zoeken. Maar juist door me meer naar binnen te richten en daar rust en vertrouwen te voelen en ervaren. Hierdoor kon ik me weer met positieve energie gaan richten op mijn mooie werk. De afgelopen maanden heb ik met veel plezier en toewijding kunnen werken. Veel vertrouwde cliënten kunnen ontvangen. En ook weer nieuwe cliënten mogen verwelkomen. Mooie behandelingen kunnen geven en bijzondere gesprekken mogen voeren. Ik ben ontzettend dankbaar hiervoor!

Omdat de regels steeds veranderen en bijgesteld worden, vraagt het van mij flexibiliteit. Maar ook het aangeven van mijn grenzen. Een leerzame ontdekkingsreis :-)). Mijn persoonlijke mening en de regels die opgelegd worden komen niet altijd overeen. Toch kies ik ervoor ze te volgen, omdat ik als therapeut verantwoordelijkheid voel. En veiligheid en vertrouwen voor mij de basis zijn om te kunnen werken. Ik sta open en heb respect voor de mening van de ander. En ik ga hierover graag met je in gesprek. Zodat ik kan uitleggen waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt.

Mijn wens is dan ook: probeer iedereen liefdevol en met respect te behandelen en toon begrip. Want deze tijd is voor ons allemaal verwarrend en uitdagend. En iedereen reageert hier anders op. Soms met irritatie, boosheid, angst, verdriet of onverschilligheid. Probeer niet te (ver)oordelen, maar juist de verbinding met elkaar te zoeken. Richt je op het licht. Zoek de lichtpuntjes en geef ze door. Want licht geeft blijdschap, vertrouwen, perspectief en hoop. Em wat je aandacht geeft groeit…..

“Darkness cannot drive out darkness; only light can do that.
Hate cannot drive out hate; only love can do that”
~ Martin Luther King ~

Zorg in deze tijd extra goed voor jezelf en probeer je weerstand te ondersteunen:

  • eet gezond en gevarieerd. Met zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen, het liefst biologisch en uit je eigen omgeving. Dit bevat precies wat je in deze tijd van het jaar nodig hebt.
  • zorg ervoor dat je ruim voldoende vitamine C en vitamine D binnenkrijgt.
  • slaap voldoende.
  • blijf in beweging.
  • zorg voor veel frisse lucht, buiten én binnen.
  • neem op tijd rust en doe ook eens “niets”.
  • en, heel belangrijk: Geniet en maak plezier!

Ben je nog op zoek naar een origineel en ontspannend cadeau? Een cadeaubon voor een ontspannende voetreflexmassage is altijd fijn om te geven. En geeft de ontvanger iets om naar uit te kijken. Stuur me een mail of een berichtje via het contactformulier op mijn website. Dan zorg ik er persoonlijk voor dat je de bon, feestelijk verpakt, op tijd vóór de feestdagen in de bus krijgt (in Leusden en omstreken).

Mocht er nieuws zijn met betrekking tot de opening van de praktijk, dan laat ik het je weten. Iedereen met een afspraak vóór 19 januari heeft inmiddels bericht van mij gehad; als bekend is wanneer ik weer open mag, neem ik contact op om een nieuwe datum in te plannen. En natuurlijk is het ook mogelijk om alvast een afspraak in te plannen voor een behandeling vanaf 19 januari 2021.

Ik wens je liefdevolle feestdagen. En een gezond en mooi nieuw jaar!

Lieve groet,
Annet