Wat is yoga

In het dagelijks leven zijn we vaak gericht op de buitenwereld. Yoga brengt je aandacht meer bij je lichaam en je gevoel. Het doel van yoga is om lichaam en geest met elkaar te verbinden en daardoor meer in evenwicht te komen.

Yoga en meditatie vormen al ruim vijfentwintig jaar een onderdeel van mijn leven. Het heeft me geholpen me meer bewust te worden van mijn lichaam en mijn gevoelens en daardoor bewuster en krachtiger in het leven te staan. Mijn ervaring is dat yoga geleidelijk aan ook buiten de lessen om steeds meer door gaat werken. Je wordt je bewuster van je houding, je adem en van spanningen in je lichaam. Als je spanning gaat herkennen, kun je door ontspanning stress verminderen. Je leert meer naar jezelf te luisteren en daarnaar te handelen.

Mediteren is aandachtig zijn in het nu. Meditatie helpt je om je aandacht meer naar binnen te brengen. Je observeert je gedachten zonder te oordelen. Het balanceert je zenuwstelsel en helpt je beter om te gaan met stress; je wordt stabieler van binnenuit.

Vanuit het plezier en de voldoening die yoga mij geven ontstond de wens om mijn ervaring te delen en door te geven. Ik volgde een basisopleiding voor Hathayogadocent en een Meditatiedocentenopleiding. En blijf me verdiepen en verbreden, onder andere in Raja-yoga, Yogatherapie en Yin-yoga. Naast wekelijkse lessen in Leusden heb ik ook lesgegeven tijdens vele yogaweken in Andalusië (Zuid-Spanje).

Tijdens mijn lessen wisselen yogahoudingen (asana’s) en ontspanning elkaar af, waarbij de adem centraal staat. Er is veel aandacht voor ontspanning, ervaring en verstilling. De oefeningen helpen je om je bewust te worden van spanning in je lichaam en om ontspanning te ervaren. Op een rustige en toegankelijke manier worden de oefeningen uitgelegd, met respect voor ieders grenzen. Het gaat niet om wat je presteert, maar om wat je ervaart. Ik werk graag met een thema, zodat we ons gericht en bewust met een specifiek onderwerp bezig kunnen houden. De les wordt dan meer één geheel, zodat alles nog meer gaat leven. De lessen eindigen met een lange ontspanning en een korte meditatie. Soms zingen we samen een mantra.

De lessen zijn geschikt voor iedereen*, met of zonder yoga-ervaring. Er wordt lesgegeven in kleine groepen op een rustige locatie in Leusden. Yogamatten, kussentjes en plaids zijn aanwezig. Zorg zelf voor een handdoek voor op de yogamat en neem sokken en een trui of vestje mee voor tijdens de eindontspanning. Trek kleding aan waarin je je gemakkelijk en vrij kunt bewegen.

* Raadpleeg altijd eerst je (huis)arts over deelname aan de yogalessen wanneer je gezondheidsklachten hebt, onder doktersbehandeling bent of medicijnen gebruikt. Geef dit ook aan mij door.
* Deelname aan de lessen geschiedt op eigen risico.