De laatste volle week van september is de “Internationale week van de Reflexologie”. Ieder jaar is er aandacht voor een bepaald onderwerp. Dit jaar is gekozen voor het thema “Stress en Burn-out”.

 

Wat is stress?
Steeds meer mensen ervaren stress in hun dagelijks leven. En stress is inmiddels beroepsziekte nummer 1! Stress klinkt vooral negatief, maar zorgt er ook voor dat er energie vrijkomt om gericht in actie te kunnen komen. Het helpt je om te kunnen handelen bij gevaar of onveiligheid. En om je doelen te kunnen bereiken. Een belangrijke kwaliteit dus! Rust en ontspanning zijn nodig om hierna weer te kunnen herstellen. De balans tussen inspanning en rust vormt de basis voor een goede gezondheid. Wanneer je regelmatig teveel stress ervaart en er te weinig herstelmomenten zijn, raakt de balans tussen actie en rust verstoord. Dit kan leiden tot overbelasting van de actiegerichte stand. Rust nemen wordt dan steeds moeilijker. Chronische stress vormt een bedreiging voor je gezondheid; er kunnen lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan. En langdurig chronische stress kan leiden tot een Burn-out; uitputting.

Hoe herken je stress?
Heb je vaker last van:
– slecht slapen
– piekeren of malen
– angstig zijn
– je veel zorgen maken
– snel vermoeid zijn
– je onrustig voelen
– een kort lontje hebben
– prikkelbaar, kortaf of snel geïrriteerd zijn
– geen of weinig eetlust hebben
– vluchten in overmatig eten, roken en alcohol- of drugsgebruik
– het gevoel hebben dat je continu onder spanning staat
– je opgejaagd voelen of nerveus zijn
– het allemaal niet meer zien zitten
– een slechte concentratie hebben
– je alleen voelen
– je neerslachtig voelen
– lichamelijke klachten, zoals: hoofdpijn, maagpijn, rugpijn, stijve nek/schouders, darmklachten, kortademigheid.

Elk bevestigend antwoord kan erop wijzen dat je in meer of mindere mate last hebt van stress.

Waarom Reflexzonetherapie bij Stress en Burn-out?

Holistische visie
Stress heeft lichamelijke en psychische gevolgen. Het één beïnvloedt het ander. Niet de klacht of de symptomen worden behandeld, maar de mens als eenheid, als geheel.

Tijd en aandacht
Om naar je te luisteren, het probleem inzichtelijk te maken en een persoonlijk behandelplan op te stellen. Bewustwording is het begin van herstel.

Aanraking
Oxytocine komt vrij. Dit speelt een rol bij het verminderen van stress en stimuleert een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Het beïnvloedt je spijsvertering, je ademhaling en je zenuwstelsel. En bevordert je geheugen. Tevens werkt het pijnstillend en bloeddrukverlagend.

Stimuleren van het zelfgenezend vermogen
Energie is de basis voor herstel. Door spanning, emoties en verkeerde leefgewoonten kunnen blokkades in het lichaam ontstaan. Deze belemmeren de doorstroom van energie en hebben een negatieve invloed op lichaam en geest. Vele klachten zijn terug te voeren op de opeenhoping van afvalstoffen en emotionele of mentale blokkades. Het lichaam streeft altijd naar gezondheid door op allerlei manieren te proberen om van deze blokkades af te komen. Reflexzonetherapie stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam, waardoor blokkades opgeheven kunnen worden en de levensenergie weer onbelemmerd kan stromen. Op deze manier kunnen klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Balans in je leven
Tijdens een behandeling is er alle tijd om met zorg en aandacht een totaalbeeld van je gezondheid te krijgen. Reflexzonetherapie helpt om lichaam en geest in balans te brengen. Door de oorzaak van de problemen op te sporen, krijg je inzicht in je eigen situatie. Hoe sta je in het leven? Doe je iets met hart en ziel? Ben je in harmonie met wat echt belangrijk voor je is?

Behandelingen bij Stress en Burn-out
Hoe ziet mijn aanpak van Stress en Burn-out eruit? We maken eerst een afspraak voor een ontspannende voetreflexmassage. Tijdens een kennismakingsgesprek voorafgaand aan de behandeling drinken we een kop kruidenthee. Het is voor mij belangrijk om te weten wie je bent. En te luisteren naar je verhaal. Hier nemen we ruim de tijd voor. Ik vertel je over mijn manier van werken en er is alle tijd om vragen te stellen.

Dan is het tijd voor de behandeling. Je ligt op een comfortabele massagetafel en ik dek je toe met een warme deken, zodat je optimaal kunt ontspannen. Tijdens de behandeling klinkt op de achtergrond rustgevende muziek. Ik geef je een heerlijke voetreflexmassage, waarbij ik gebruik maak van natuurlijke, biologische massageolie en aromatherapie.

Zo kun je ervaren of mijn manier van werken bij je past. En of je vertrouwen voelt. Dit is voor mij de basis van alles. Wanneer het goed voor je voelt, maken we een afspraak voor een vervolgbehandeling. Dat is het begin van een persoonlijk en op maat gemaakt behandeltraject. Naast gerichte behandelingen Voetreflexzonetherapie geef ik ook tips over voeding, gezondheid en leefstijl. Ook zet ik regelmatig extra oefeningen in op het gebied van yoga, meditatie, ademhaling en mindfulness.